Het is een bekend fenomeen: met honger naar de supermarkt gaan leidt vaak tot onverwachte aankopen. Zo besloot een ALDI-klant onlangs impulsief een watermeloen van drie kilo mee naar huis te nemen. Wat een verfrissende snack had moeten zijn, eindigde de volgende ochtend in een onverwachte explosie, tot grote schrik van de klant.
Volgens onderzoek van Dr. Anna Verboom, voedingsdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, kan de kwaliteit van fruit zoals watermeloenen variëren door temperatuurverschillen tijdens transport. “Plotselinge veranderingen in temperatuur kunnen de druk binnenin het fruit verhogen, wat kan leiden tot spontane breuken,” legt Dr. Verboom uit.
De explosie van de watermeloen leidde tot een storm van reacties op sociale media. Veel mensen deelden hun eigen ervaringen met ‘ontploffend fruit’, terwijl anderen grapten over de noodzaak van ‘watermeloenverzekering’.
Voor degenen die meer willen weten over de wetenschap achter dit fenomeen, biedt het boek Fruit Physics van professor Mark Jansen diepgaande inzichten. Zijn studies tonen aan hoe enzymatische reacties in rijpend fruit soms tot onverwachte resultaten kunnen leiden.